2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Šuns vedžiojimo taisyklės

Šį įrašą padariau Facebooke kai tapau šviežiai kepta Guziko šeimininke 2010 metų spalio 28 d. :)
Dabar, praėjus 2 metams, smagu dar kartą pasiskaityti ir prisiminti :)



Kaip žinia, ilgą laiką buvau Kačių Žmogus, tad, įsigijus mažą mielą ir nei kiek į kates nepanašų šuniuką, teko visko mokytis iš naujo.

Pvz., ar žinote, kad šuns vedžiojimas nėra toks paprastas dalykas? Yra tam tikros šuns šeimininko gero elgesio normos, kurių privaloma laikytis. Ir labai gaila, kad jos - niekur neaprašytos!

Taigi nuo pradžių - einate parke su šuneliu...

1. Jei jūsų šunelis paleistas, o tolumoje pastebite kitą šunelį su jo šeimininku, savo keturkojui būtų mandagu prisegti pasaitėlį arba bent jau prilaikyti už antkaklio. Nebent jūsų augintinis pasižymi pavydėtina drausme, disciplina ir besąlygišku paklusnumu.

2. Kai šunys patenka vienas į kito regos lauką, jie sustingsta. Guzikas atsigula poza "niže travy, tiše vody" (vertimas - žemesnis už žole, tylesnis už vandenį), o kitas šunelis paprastai tiesiog sustingsta stovėdamas, o kartais atsisėda.
Mandagus šeimininkas turi palaukti ir pastovėti, kol šunys pakankamai vienas kitą apžiūrės iš tolo.
Jei turiu abejonių, dar dėl viso pikto pasiteirauju ar kitas šuo nepuola. Tada mes pasidaliname vertinga informacija apie mūsų šunų lytį ir amžių.

3. Jei šunys nusprendžia susidraugauti ir staigiu šuoliu ima vilkt tave žeme kito šuns kryptimi, mandagus šeimininkas turi nesudaryti kliūčių šunų susipažinimo procesui.

4. Jei šunys išreiškia norą pažaisti ir aplinkos sąlygos tinkamos - nėr automobilių, nėr mažų vaikų, kurie gali būti išgąsdinti, mandagūs šeimininkai turi nusegti pasaitėlį ir leisti šunims palakstyti, prieš tai pasiteiravus ar šeimininkas neprieštarauja, kad mūsų šunys pažaistų.

5. Kol šunys žaidžia, šeimininkams leidžiamas mandagus pokalbis apie augintinius - veislė, amžius, charakterio ypatumai, pažįstamų nutikimai, kurie susiję su šunimis ir pan. Pokalbis nuolat pertraukiams susižavėjimo savo/kito augintiniu šūksniais. Šeimininkai viens į kitą pokalbio metu beveik nežiūri, nes stebi, ką veikia jų numylėtiniai.

6. Jei šunys parodo, jog jau pakankamai prisižaidė, šeimininkams leidžiama vėl prisegti pasaitėlį (jei yra reikalas), mandagiai atsisveikinti ir palinkėti viens kitam geros dienos/vakaro. Ir traukti toliau savo keliais.


2 komentarai:

  1. tik kazkodel dabar palikti komentara sumasciau. :D labai grazios tavo Guziko foto, Asta! :)

    AtsakytiPanaikinti